|
|
grzybobranie
Program, czas i trasy wypraw na grzyby ustalane indywidualnie.
Raport występowania grzybów jadalnych.
|
|
KOCHANI GRZYBIARZE!
Oddajemy w Wasze ręce wraz z miesięcznikiem "Za
miastem", niezwykły przewodnik - " Mały Atlas Grzybów".
Są w nim zdjęcia powszechnie zbieranych lub znanych z widzenia owocników
grzybów jadalnych oraz ich sobowtór trujący, niejadalnych i warunkowo
jadalnych - we wszystkich przypadkach oznaczyliśmy jako trujące.
Opisaliśmy główne owocniki kapeluszowe, tzw. rurkowe lub blaszkowe.
Na powierzchni rurek i blaszek powstają zasiewające się zarodniki.
Kilka owocników nie ma kapeluszy - to tak zwane wnętrzniaki.
Owocnik kapeluszowy składa się z kapelusza i trzonu. Kapelusz ma
charakterystyczną fakturę skórki i zabarwienie. To samo odnosi się
do blaszek lub rurek. Trzon może być gładki lub mieć na sobie pierścień,
powstały z tzw. osnówki - błony okrywającej blaszki za młodu. Podstawa
trzonu może być zgrubiała lub bulwiasta, a także osłonięta błoną
za młodu okrywającą cały owocnik (np. muchomorów). Jej strzępki
pozostają na kapeluszu jako tzw. łatki (np. u muchomora plamistego).
Główna masa grzyba, choć nie widoczna, powstała z zarodnika, jest
w podłożu. Czasami skupia się ona w jednym miejscu, aby wytworzyć
owocnik, który ze smakiem jemy i nieprawidłowo nazywamy grzybem,
zamiast owocnikiem grzyba. Pamiętajmy jednak, że trzeba wyjąć z
ziemi trzon aż od samego spodu, żeby upewnić się z jakim gatunkiem
mamy do czynienia. Zachęcamy też do skorzystania z naszych przepisów
kulinarnych w "Za miastem" nr 9, do spróbowania m.in.
leśnej zupy czy jarzynki z kurkami.
Życzymy obfitego zbioru grzybów, koniecznie sprawdzonych w naszym
atlasie.
Smacznego!
Redakcja "Za miastem"
www.zamiastem.pl
|